10 gjëra interesante që “ndoshta” nuk i keni ditur për Norvegjinë

Nga burgjet më të këndshëm, tek televizioni më i mërzitshëm, nga një pinguin si kalorës i mbretit, deri tek ishulli më pak komod i botës. Pa harruar faktin që është në vend të parë për arsimimin. Ja detajet

Në vitin 2014, Norvegjia u klasifikua në vendin e parë të Indeksit të Begatisë për pasurinë dhe mirëqenien e banorëve të vet (pak më shumë se 5 milionë). Eshtë shteti i tretë për nga GDP për frymë, pas Katarit dhe Luksemburgut. The Economist e quan “kushërira e pasur” dhe në një artikull ka shpjeguar se pasuria e saj është një fakt relativisht i vonë dhe buron prej naftës (prodhon 2.8% të naftës botërore).

PINGUIN SI KALORËS TE MBRETIT

Një prej norvegjezëve më të famshëm të botës mund ta takoni në kopshtin zoologjik të Edinburgut: është pinguini Nils Olav, i cili në vitin 2008 u emërua kalorës nga Mbreti, dhe sot mund të ketë titullin Sir. Por Norvegjia ka edhe rekorde të tjerë të pëlqyeshëm.

MONARKI

Haraldi V i Norvegjisë mbretëron mbi këtë vend që nga viti 1991. Babai i tij Olav V ishte i famshëm për faktin që udhëtonte me mjetet publike dhe paguante biletën nga xhepi i tij.

KA BURGJET MË TË MIRË NË BOTË.

Në Norvegji, të gjithë të burgosurit kanë qasje në internet, edhe në qelitë e tyre. Ministria e Drejtësisë mendon që kjo i ndihmon në edukimin e tyre, dhe i lejon të ndihen ende në kontakt me botën. Norvegjia është vendi i 20 në botë me normën më të ulët të kriminalitetit.

KA PROGRAMET TELEVIZIVE MË TË MERZITSHME NË EUROPË.

Në Norvegji vlerësohet shumë televizioni i ngadaltë. Televizioni shtetëror NRK ka lajmëruar se shumë shpejt do të transmetojë një shfaqje prej tetë orësh për realizimin e trikove me thurje (në kohë reale). Programe të tjerë të avashtë janë transmetuar vitet e kaluar, si për shembull transmetimi direkt i një udhëtimi dhjetë orësh nga Oslo në Bergen dhe 18 orë të kushtuara depozitimit të vezëve të salmonit.

I KA DHENE ORIGJINËN FJALËS SKI.

Fjala ski është norvegjeze: buron nga termi “skid”, që në gjuhën e lashtë norvegjeze donte të thoshte “mbuluar me lëkurë”. Lëkura e fokës apo e drerit përdorej për të mos lejuar rrëshkitjen e gjatë ngjitjeve.

ZOTËRON ISHULLIN MË PAK KOMOD NË BOTË.

I njohur si “vendi më i vetmuar mbi tokë”, ishulli Bouvet është i pabanuar dhe i akullt, në gjysmën e rrugës mes Afrikës dhe Antarktidës. Ndonëse shumëkush ka pretenduar pronësinë, sot i përket Norvegjisë, nga e cila ndodhet 12721 km larg.

ËSHTË NDËR VENDET MË TË DITUR TË BOTËS.

Sipas librit të fakteve të CIA-s, Norvegjia ka indeksin e alfabetizimit më të lartë në botë. Qeveria stimulon botimin e librave, duke blerë që në fillim 1000 kopje për t’ua shpërndarë falas bibliotekave në të gjithë vendin. Dhe universitetet publike janë tërësisht falas, edhe për të huajt.

LUFTON PËR TË SHPETUAR AMAZONIAN.

Në vitin 2008, Norvegjia dhuroi një miliard dollarë për shpëtimin e pyjeve amazoniane. “Për të fituar betejën kundër ngrohjes globale, duhet të fitojmë luftën kundër shpyllëzimit global’, shpjegoi atëherë kryeministri Jens Stoltenberg.

KA NDËRTUAR TUNELIN MË TË GJATË NË BOTË.

Në vitin 2000, Norvegjia ndërtoi tunelin e Laerdalit, qëme 24.5 km e tij është më i gjati në botë. Gjendet në rrugën Oslo-Bergen dhe gjurma e tij kalon nëpër një seri kthesash të lehta, që parandalojnë lodhjen e automobilistëve dhe kontribuojnë për rritjen e sigurisë rrugore.