Abu Dhabi – Manhattani i Lindjes së Mesme

Abu Dhabi është qyteti që pothuajse më së miri e ka të gërshetuar kulturën arabe dhe modernen.  Ka një popullsi prej një milion e gjysmë banorësh, shumica e të cilëve janë të huaj, kryesisht hindus, pakistanezë dhe britanik.

Është themeluar në 1760 dhe për një kohë të gjatë nuk ndryshonte nga qytetet e tjera të Gjirit. Mirëpo pas zbulimit të depozitave të pasura të naftës në këtë rajon, ndryshoi në mënyrë drastike.

 Yas Water Park. Foto: Daytur
Yas Water Park. Foto: Daytur

Abu Dhabi është kryeqyteti dhe qyteti i dytë më i populluar, pas Dubait, i Emirateve të Bashkuara Arabe. Shtrihet kryesisht në një ishull në formë të shkronjës “T” në bregdetin verilindor të këtij gjiri.

Qyteti është i njohur me pseudonimin si “Manhattani i Lindjes së Mesme”, për ndërtesat e tij të larta e të bukura.  Qendra biznesore është e koncentruar në veri të qytetit, disa blloqe që prekin “ujin dhe qiellin”.

Parku Bota e Ferrarit. Foto: Wikimedia
Parku Bota e Ferrarit. Foto: Wikimedia

Pjesa tjetër e qytetit, sidomos zona në lindje, Al Ain, është e tëra e mbuluar me palma dhe shkurre dekorative, të cilat iu mundësojnë vizitorëve të kënaqen me pamjet e mrekullueshme të Abu Dhabit.

Afër qendres biznesore ndodhet edhe Parku “Bota e Ferarrit”, një qendër e madhe argëtuese “në stilin e Ferrarit”. Në këtë park gjithçka duket italiane. Përveç ekspozitës së veturave Ferrari, edhe kuzhina është italiane.

Pika tjetër më tërheqëse e qytetit për turistët është vendi ku ndodhet xhamia që mban emrin e themeluesit dhe presidentit të parë të shtetit, Sheikh Zayed.  Ajo u hap në vitin 2007.

Xhamia e Madhe Sheikh Zayed. Foto: itscamilleco
Xhamia e Madhe Sheikh Zayed. Foto: itscamilleco

Xhamia Sheikh Zayed është një prej xhamive më të mëdha në botë dhe më e madhja në Emiratet e Bashkuara Arabe. Qasja brenda saj është e lejuar jo vetëm për muslimanët, por për të gjithë të tjerët.

Një pikë tjetër turistike është edhe Pallati AlhHusn, i ndërtuar në shekullin XIX për të mbrojtur ishullin e burimeve të disponueshme të ujit të freskët. Ndërsa aty afër ndodhet edhe Fshati Etnografik, ku mund të gjeni enët më të shtrenjta në botë – të punuara prej arit, prej metaleve të çmuara dhe ato nga balta.

Rruga “Cornish” është një prej shetitoreve më të famshme në qytet. Të gjitha tetë kilometrat e saj kalojë nëpër lagjet më të bukura të Abu Dhabit, përbuzë plazheve të mbushura me restorante, kafene dhe kënde të ndryshme lojërash për fëmijë dhe të rritur.

Shetitorja Corniche. Foto: abudhabi2
Shetitorja Corniche. Foto: abudhabi2

Uji në këto plazhe është shumë i pastër, ndërsa siguria e turistëve është maksimale, meqë përveç organeve të rendit, secili nga hotelet ka dhjetëra njerëz të angazhuar për kujdesin ndaj pushuesëve.

“Yas Water Park” është pika më e re turistike e qytetit, e cila tërheq miliona vizitorët e Abu Dhabit që të përjetojnë të paktën një ditë sportet rekreative ujore në qendrat me infrastrukturë moderne, shumë mbresëlënëse.  /Pushime.com/