Atraksionet më të vizituara turistike në botë

Për rreth 500 vjet, perandorët që jetuan në “Qytetin e Ndaluar” të Pekinit vendosnin se kush mund të hyjë dhe kush mund të dalë nga vendi.

Epo, portat tani janë hapur dhe turistët çdo vit shkojnë atje për ta parë qytetin. Rreth 2.5 milionë turistë kanë shkuar atje që nga viti 2010.

Qytetin e Ndaluar e kanë ëndërr ta vizitojnë shumë njerëz. Pavarësisht – ose ndoshta për shkak – asaj që Organizata Botërore e Turizmit e quan “sfidat ekonomike globale”, turistët po vizitojnë botën më shumë se kurrë më parë.

Turistët ndërkombëtarë janë rritur për 5% më 2013, thuhet sipas OBT-së. Kjo përkthehet në një rekord prej më shumë se një miliard udhëtimesh.

Me popullsinë e saj prej 1.36 miliardë, Kina është bërë eksportuesi i dytë më i madh i turistëve. Rusia, tani e pesta, rriti shpenzimet turistike për 26%.

Prej parqeve, urave dhe vendeve fetare, këto janë atraksionet turistike më të vizituara në botë:

1. Pazari i Madh, Stamboll

Vizitorë në vit: 91,250,000

2. Zolaco, Meksiko Siti

Vizitorë në vit: 85,000,000

3. Times Square, Nju Jork

Vizitorë në vit: 50,000,000

4. Parku Qendror, Nju Jork

Vizitorë në vit: 40,000,000

5. Stacioni Union, Uashington, SHBA

Vizitorë në vit: 40,000,000

6. Las Vegas

Vizitorë në vit: 30,500,000

7. Meiji Jingu Shrine, Tokio

Vizitorë në vit: 30,000,000

8. Tempulli Sensoji, Tokio

Vizitorë në vit: 30,000,000

9. Ujëvara e Niagarës, Nju Jork dhe Ontario

Vizitorë në vit: 22,000,000

10. Terminali i Madh Qendror, Nju Jork

Vizitorë në vit: 21,600,000

11. Bazilika e Zonjës Guadalupe, Meksiko Siti

Vizitorë në vit: 20,000,000

12. Mbretëria Magjike e Botës së Disney, Orlando, Florida, SHBA

Vizitorë në vit: 18,588,000

13. Shesh Pazari Faneuil, Boston, SHBA

Vizitorë në vit: 18,000,000

14. Disneyland në Tokio

Vizitorë në vit: 17,214,000

15. Parku Disneyland, Anaheim, Kaliforni

Vizitorë në vit: 16,202,000

16. Qyteti i Ndaluar, Pekin

Vizitorë në vit: 15,340,000

17. Katedralja Notre Dame, Paris

Vizitorë në vit: 14,000,000

18. Bazilika e Piterit, Vitkan, Itali

Vizitorë në vit: 11,000,000

19. Muri i Madh i Kinës

Vizitorë në vit: 10,700,000

20. Parku i Disneyland, Marne-la-Valle, Francë

Vizitorë në vit: 10,430,000