Brenda qytetit më të ftohtë në botë, aty ku temperaturat shkojnë deri në -71 gradë

Të jetosh në fshatin e vogël të Oymyakon, në Rusi nuk është lehtë, pasi ai cilësohet si vendi më i ftohtë në botë për të jetuar.

Temperaturat mesatare gjatë dimrit bien deri në -50 gradë celsius, ndërsa temperatura më e ulët e regjistruar ndonjëherë është ajo e vitit 1924 ku kishte qenë -71.2 gradë celsius ftohtë.

Aventurieri dhe fotografi Amos Chapple e kishte vizuar këtë fshat dhe e ka dokumentar jetën e përditshme të banorëve në këto kushte të tmerrshme të motit.

Ai përmes fotografive na jep mundësinë ta shohim jetesën e banorëve në këtë fshat dhe ta kuptojmë se çfarë do të thotë të jetosh në kësi kushte.

1) Amos Chapple e filloi rrugëtimin e tij në Yakutsk, kryeqytetin e regjionit Sakha të Rusisë verilindore, që ndryshe njihet si kryeqyteti më i ftohtë në botë.

Amos Chapple started his journey in Yakutsk, the capital of the Sakha region of northeastern Russia. It is generally regarded as the coldest capital city in the world.

2) Qyteti ka një popullsi prej 300,000 njerëzve dhe gjatë dimrit, temperaturat mesatare janë rreth -34 gradë celsius.The city has a population of about 300,000, and during winter, temperatures average around −30° F.

3) Pavarësisht kushteve, Chapple tha për Business Insider se banorët e këtij qyteti ishin të mahnitshëm, ata ishin miqësor dhe visheshin shumë mirë.Still, Chapple tells Business Insider that the residents of the city were wonderful, "friendly, worldly locals, and magnificently dressed."

4) Por si ia dalin vendasit me këtë të ftohtë? “Russki chai, apo çaj Rusi, që është fjala për vodkën e tyre”, tha Chapple për Weather Channel.How do locals deal with the extreme cold? "Russki chai, literally Russian tea, which is their word for vodka," Chapple told the Weather Channel.

5) Chapple kishte qëndruar fillimisht në një shtëpi për mysafirë në Yakutsk para se të lidhte miqësi me vendasit dhe ata ta ftonin atë në shtëpitë e tyre.Chapple stayed in a small guesthouse in Yakutsk before befriending locals and being invited into their home. "I tried to cook meals for them as thanks, but it's pretty hard to put together a plate of nachos in deep Siberia," Chapple said.

6) Ai gjithashtu ka cekur se të gjithë e kanë respektuar atë dhe se e ka pasur shumë vështirë ta përballojë të ftohtin.A strong diamond trade has provided a "diverse and healthy economy" in Yakutsk, Chapple said.

7) “Efektet e Luftës së Ftohtë nuk janë edhe aq të mëdha në këto zona, pasi që etnikët Yakuts janë më ndryshe se rusët e zakonshëm dhe se nuk ndihen që iu është dëmtuar krenaria”, thotë Chapple.The effects of the Cold War are felt less in these areas, as ethnic Yakuts are "far more outward-looking than Russians, and don’t carry the sense of wounded pride in the collapse of empire," Chapple said.

8) Yakutsk është si urëlidhëse për në Oymyakon, e njohur ndryshe edhe si qyteti më i ftohtë në planet. Yakutsk is the gateway to Oymyakon, widely regarded as the coldest inhabited town on the planet. It takes two days to get there, traveling down a barren and isolated stretch of road. Chapple first had to hitch a ride to a halfway point on the road, where he was stranded for two days.

9) Për shkak se veturat ngasin në temperatura shumë të ulëta, ata i mbajnë veturat gjithmonë ndezur dhe stacionet e benzinës janë të hapura 24 orë në ditë.Because cars driving in such low temperatures must be kept running at all times, gas stations along the route stay open 24 hours a day. "Workers in the isolated petrol stations of the region work two weeks on, two weeks off," Chapple said.

10) Chapple kishte mbetur i bllokuar në këtë shtëpi të mysafirëve të njohur si ‘Cafe Cuba’ dhe kishte mbijetuar me supë dhe çaj të ngrohtë për dy ditë, derisa një veturë tjetër kishte ardhur dhe e kishte marrë atë që ta vazhdojë rrugëtimin e tijChapple was stranded for two days in a tiny, isolated guest house known as "Cafe Cuba," located in the frozen wasteland along the road. He survived on reindeer soup and hot tea while waiting for another car to pick him up and finish the journey.

11) Monumenti i epokës së komunistëve afër hyrjes sy qytetit e shënon thyerjen e rekordit të temperaturave më të ulëta ndonjëherë që janë regjistruar në fshat në vitin 1924."The guys I ended up getting a lift with wavered between hospitable and weirdly threatening. I ate frozen horse blood and macaroni with their family before being dropped off in Oymyakon," Chapple said. The communist-era monument near the entrance of the town marks the record-breaking temperature of -96.16° F, recorded in the village in 1924. The sign reads, "Oymyakon, the Pole of Cold."

12) Gjatë muajve të dimrit, temperatura mesatare në këtë qytet është -50 gradë celsius.Today, the town averages -58° F in the winter months. In the Even language spoken in Siberia, Oymyakon means "unfrozen water," believe it or not. It is thought to reference the thermal springs in town that reindeer herders used to visit.

13) Chapple tregon se si ndihej që trupi i tij ishte bllokuar nga të ftohëtit dhe se një ditë në këtë ambient ishte e tmerrshme.In the town, Chapple was taken aback by the immediate and extreme effects of the cold temperatures. “I remember feeling like the cold was physically gripping my legs. The other surprise was that occasionally my saliva would freeze into needles that would prick my lips," Chapple told the Weather Channel. Chapple says a full day in this environment was "exhausting."

14) Ai gjithashtu tregon se edhe përdorimi i kamerës ishte një vështirësi shumë e madheUsing a camera was equally difficult. "Breath-mist was as thick as cigar smoke and so I had to hold my breath when taking a picture," Chapple said. Focusing the camera lens became laborious as well, as the cold began to take grip on its mechanics.

15) Për shkak se tubat e ujit ngrihen, banorët janë të detyruar që ta instalojnë një tualet jashtë shtëpisë.The completely frozen ground in the area makes it impossible to run water pipes into the village's houses. Instead, outhouses must be used. The run from the house to the bathroom outside is a torturous one.

16) Edhe varrosja e njerëzve të vdekur është një gjë shumë e vështirë në Oymyakon për shkak të tokës së ngrirë, prandaj para se të varroset fillimisht ndezin zjarre të mëdha që ta nxejnë vendin e varrosjes.Burying the dead also becomes difficult in Oymyakon due to the frozen ground. Prior to burials, large fires must be lit to warm the soil.

17) Chapple thotë se banorët ndiheshin shumë entuziast të takonin vizitorë të ndryshëmChapple says he expected the villagers to be excited to meet newcomers. Instead, he found it hard to meet people. "The only people outside were either dashing between houses with their mitts clasped to their faces, or were drunk and looking for trouble," he told Business Insider.

18) Për shkak se toka është shumë e ftohtë që të mbjellin perime, njerëzit në Oymyakon jetojnë nga prodhimet e kafshëve të ndryshmeBecause the ground is too cold to grow vegetables, people in Oymyakon rely on animal husbandry or municipal work, such as at the heating plants in town seen below, for income.

19) Ata hanë peshk të ngrirë, si salmon, por hanë edhe mëlçi të kalit. Ata më së shumti mbijetojnë nga supa e mishitThis work also informs their eating habits. Much of what they eat is frozen raw fish, like salmon, whitefish, and even horse liver. Mostly, though, they survive on meat soup.

20) Chapple thotë se jeta këtu është thuajse e zakonshme si në çdo vend tjetër, përveç pjesës ku sytë i mbajnë në termometër dhe në momentin që temperaturat arrijnë më poshtë se -50 gradë celsius, çdo gjë ndalet.The residents of the town identify strongly with their surroundings and history as ethnic Yakutians. Chapple said that "life rolls on much like anywhere else, but with an eye constantly on the thermometer. Below -58° F and things start to shut down."

21) Sa i përket verës, është shumë e shkurtër dhe temperatura më e lartë e regjistruar është 35 gradë celsius.Believe it or not, when summer does eventually roll around in the area, temperatures can be fairly moderate. The record high in the area is actually 96° F. However, the summer months are short-lived, and the brutal winter months drag on for what seems like an eternity.

Burimi i fotografive: Business Insider dhe Weather Channel