Egziston diku në botë një liqen ROZË?! (VIDEO/FOTO)

 

Ne mësojmë nga klasa gjeografike që trupat e ujit janë të shënuar me ngjyrë blu në hartë. Por natyra pëlqen të bredh me ne dhe krijon çuditjet ashtu si Liqeni Hillier në Australinë Perëndimore. Me vetëm 600 metra gjatësi, Liqeni Hillier nuk është ai që do të lë përshtypje për madhësinë e saj. As nuk do të lë përshtypje nga peshqit e saj të ndryshëm që banojnë në të.

Liqeni Hillier kënaqet syri me ngjyrën e saj rozë. Për më tepër, ajo shtrihet pranë Oqeanit Paqësor, prandaj nëse e shihni atë nga lart, kontrasti midis rozës së hollë të liqenit dhe blu të oqeanit është i mrekullueshëm.

Arsyeja e ngjyrës së tij unike është ende një temë që nuk është kuptuar plotësisht nga shkencëtarët, edhe pse më i dyshimti ka të bëjë me praninë e mikroalgave të Dunaliella salina. Dunaliella prodhon karotenoide, një pigment i gjetur edhe në karrota. Por prania e baktereve halophilic në crusts kripë mund të jetë një tjetër shpjegim. Reagimi ndërmjet kripës dhe bikarbonatit të natriumit që gjendet në ujë mund ta shkaktojë atë.

Liqeni Hillier u zbulua për herë të parë në 1802 nga navigatori dhe hartografi Matthew Flinders, i cili mori mostra nga liqeni dhe përmendi ekzistencën e tij në ditarin e tij.

Liqeni ndodhet në Lindjen e Mesme, jashtë brigjeve të Australisë Perëndimore. Siç u përmend më sipër, Liqeni Hillier është mjaft i vogël, gjatësia e tij është 600 metra dhe gjerësia e tij nuk është më shumë se 250 metra. Ajo është e rrethuar nga pemë eukalipt dhe  oqeani në pjesën veriore.

Ngjyra e saj rozë është më pak e theksuar kur shihet nga sipërfaqja, por është shumë e dukshme nga lart. Sidoqoftë, ndryshe nga liqenet e tjera rozë në të gjithë botën, uji i saj është ende rozë edhe kur është në një gotë.

Për disa vite ato përdorën nxjerrjen e kripës nga liqeni, por sot përdoret vetëm për qëllime turistike. Uji i liqenit është ndryshe i qartë dhe nuk shkakton asnjë dëmtim të lëkurës njerëzore dhe alga e kripës së Dunaliella është krejtësisht e padëmshme. Në fakt, notimi në ujërat e liqenit është i sigurt dhe zbavitës por i pamundur për të bërë për turistët normalë, pasi liqeni nuk mund të vizitohet.

 

©hillierlake.com