Ky qytet i lashtë prej balte është “Nju Jorku i shkretëtirës”

Qyteti i vjetër i Jemenit, Shibam, është metropoli më i vjetër në botë që ka përdorur ndërtimin vertikal.

Në zemër të Jemenit, një grumbull rrokaqiejsh prej balte ngritën lartë nga shkretëtira – një tregues i aftësisë së njeriut.

Në skajin e shkretëtirës të njohur si “Lagjja e Zbrazët”, qyteti Shibam i shekullit të 16’të mbetet metropoli më i vjetër në botë që ka përdorur ndërtimin vertikal.

Çdo aspekt i dizajnit të Shibamit është strategjik dhe i menduar mirë. Ndërtesat e larta me tulla prej balte, që shtrihen deri në shtatë kate, janë të ndërtuara nga toka pjellore që e rrethon qytetin.

Baltë, sanë dhe ujë u përzien dhe u lanë të piqeshin në diell për disa ditë. Strukturat kërcënohen vazhdimisht nga era, shiu dhe erozioni i nxehtësisë, dhe kërkojnë mirëmbajtje të vazhdueshme.

Në vitin 2008, një ciklon tropikal përmbyti Shibamin, duke dëmtuar disa struktura dhe duke kërcënuar rrëzimin e kullave prej dheu.

Se si duket ky qytet i lashtë, shihni fotot më poshtë: