Shpella e kristaleve në Islandë

Rajoni Vatnajökull është një vend i mrekullueshëm për të vizituar një nga mrekullitë natyrore të Islandës; shpella e akullit. Shpellat e akullit formohen gjatë muajve të dimrit në akullnajat e Vatnajökull, një nga akullnajat më të mëdha në Evropë sipas vëllimit. Në vjeshtë, udhëzuesit lokalë profesional shkojnë në kërkim të shpellave të akullit për sezonin e ardhshëm të dimrit.

Në disa vende, ju keni pothuajse të njëjtat shpella akulli vit pas viti, pasi temperatura është konstante. Megjithatë, shpellat islandeze janë të ndryshme. Çdo dimër moti ftohet dhe kushtet ndryshojnë. Udhëzuesit fillojnë të kërkojnë shpella të reja, të mëdha dhe të sigurta për t’u eksploruar brenda.

Shumica e shpellave të akullit formohen si kanale për ujin që kalon përmes ose në pjesën e poshtme të akullnajës. Uji shkon në rrugën e vet nga poshtë akullnajës dhe formon shpellat. Zakonisht ata formohen në verë, kur rrjedha e ujit të shkrirë është në kulmin e saj. Pastaj ata janë plot me ujë dhe nuk janë të arritshëm. Kur derdhja ndalet gjatë vjeshtës, rrjedha e ujit në shpellë në masë të madhe zvogëlohet dhe zakonisht ndalet plotësisht gjatë gjithë dimrit. Temperatura bëhet mjaft e ftohtë për të forcuar akullin. Si rezultat, ajo që keni lënë është një shpellë akulli.Gjatë verës ka nganjëherë edhe periudha me erë të fortë dhe shi. Pastaj shpellat përmbyten me ujë dhe bëhen të rrezikshme dhe të pakalueshme.

Shpellat e akullit janë të arritshme vetëm gjatë muajve të dimrit, nga nëntori dhe zakonisht gjatë gjithë marsit, varësisht nga moti. Shpellat e bukura të akullit janë shumë të rrezikshme nëse nuk jeni të shoqëruar me një udhëzues të trajnuar që e njeh akullnajë nga brenda, ju nuk duhet të shkoni atje me veten. Shpellat kurrë nuk duhet të futen pa një udhëzues akullnajë dhe veshje të përshtatshme sigurie. Para se të shkoni në shpellën e akullit me një operator turistik, ju duhet t duhet të jeni pajisur me një përkrenare të sigurisë dhe dicka të përshtatshme për ecje në akull.

Udhëtimi është një përvojë e pabesueshme. Mundësitë më të mira janë të rezervoni një turne me një udhëzues lokal me përvojë. Eksplorimi i një shpelle akulli është një përvojë unike. Shpella më e njohur në juglindje të Islandës është Shpella e kristaltë, e cila është shumë e popullarizuar në mesin e kompanive turistike në zonë. Prandaj, shpella mund të jetë pak e mbushur me njerëz, por ende, është një përvojë e mrekullueshme që të jetë brenda dhe të gëzojë këtë mrekulli spektakolare të natyrës. Shpella e akullit që ka qenë më e popullarizuar në vitet e fundit është quajtur Shpella Crystal Ice, për shkak të pastërtisë së akullit.

Gjëja më e mire është se shpella të reja formohen çdo vit. Pra, edhe nëse keni qenë në një nga udhëtimet tona, ju mund të përjetoni prap diçka të re.

©visitvatnajokull.is