Zagrebi, qyteti i një milion zemrave

Qyteti i Zagrebit, kryeqyteti i Kroacisë, është i vendosur në kufirin historik dhe politik midis Lindjes dhe Perëndimit, dhe në këtë mënyrë përfaqëson shpirtin kontinental e Mesdhetar të Kroacisë. Zagrebi është qendra kulturore, shkencore, ekonomike, politike dhe administrative e Republikës së Kroacisë dhe është vendi i Parlamentit kroat, Qeverisë dhe Rezidencës së Presidentit. E favorshme është vendndodhja midis thjeshtësisë Panonike, majës së Alpeve dhe Dinaride qe ka mundësuar dukjen si një vend për komunikim të hapur. Qyteti mbrohet nga erërat e ftohta të veriut të malit Medvednica, dhe hapet në një anë tjetër të botës në një hapësirë të madhe dhe në lumin Sava. Zagrebi, me një popullsi prej rreth një milon banor, mban pothuajse çerekun e të gjithë popullsisë së Kroacisë. Në shekuj, qyteti ishte banuar nga njerëz që vinin nga e gjithë Evropa dhe në vitet e fundit nga njerëz që vijnë nga pjesë të ndryshme të Kroacisë, duke siguruar kështu një jetë të pasur kulturore.

Zagrebi është një qytet i sigurt dyert e të cilit janë gjithmonë të hapura; një qytet me një histori të zhurmshme plot me karaktere interesante, një qytet që fton ngrohtësisht të gjithë ata që duan ta njohin – një qytet që me siguri do të përmbushë shpresat tuaja. Dikush shumë lehtë takon njerëz të jashtëzakonshëm, bën miq të rinj dhe momente të paharrueshme. Ballinat e ndërtesave mund të shihen si ilustrime. Frontet e ndërtesës mund të shihen si ilustrime të baticës dhe zbaticës, ndërsa rrugët dhe sheshet dëshmojnë për ekzistencën e mendimeve që kanë formuar identitetin e një qyteti të hershëm. Gjëja më e mirë që mund të bësh është të gëzosh atmosferën e mrekullueshme në qytet, që është, siç pohojnë të gjithë, e shquar nga bukuria e femrave të Zagrebit.

Zbulimet arkeologjike datojnë në Epokën e Gurit, rreth 35 000 p.k. ishin zbuluar në afërsi të Zagrebit të ditëve të sotme, ndërkohë që më vonë zbulimet tregojnë prova të arritjes së ilirëve në këtë pjesë të Evropës. Keltët u zhvendosën nga veriu i largët, saktësisht në shekullin e 4 p.k, dhe u pasuan nga romakët të cilët ndërtuan një qëndër të madhe urbanistike të quajtur Andautonia, mbetjet e së cilës janë ruajtur në
parkun  arkeologjik të Ščitarjevo. Zagrebi siç e njohim sot, pra nga qendra historike, daton që në Epokat e Mesme, dhe ngulim në dy kodra: Gradeci shekullor, sot i njohur si Qyteti i Sipërm, dhe Kaptoli fetar. Dokumenti i parë i shkruar i Zagrebit daton në vitin 1094 kur mbreti hungarez Ladislav themeloi dioqezën e Kaptolit rrugës për në Detin Adriatik. Katedralja e Zagrebit akoma dominon në horizont me stilin e saj neo-gotik, ndërkohë që muret e rilindjes që e rrethojnë janë shembull i rrallë i ruajtjes në këtë llloj pjese të Evropës. Gjatë dyndjeve Mongole të Evropës Qëndrore ndodhi një ngjarje tjetër historike, që do të ndikonte shumë në Gradec, pjesa e dytë e Zagrebit. Në mesin e shekullit të 13 Tatarët shkatëruan Hungarinë dhe mbreti i tyre Bela IV mori arratinë në Zagreb ku qytetarët e tij e ndaluan duke e refuzuar. Duke mos qenë mirënjohës, ai i dha Gradecit statutin e një qyteti të lirë mbretëror në 1242. Kjo ngjarje historike është simbolikisht e rishpallur çdo ditë nga tingulli i topit në kullën Lotrščak. Në Mesjetë këmbanat binin për të paralajmëruar qytetarët që të ktheheshin në fortesë, sepse portat e qytetit do të mbylleshin e kyçeshin. E vetmja portë e ruajtur nga Mesjeta, Kamenita vrata më vonë u dogj tërësisht në gjysmën e parë të shekullit të 18. Për mrekulli, e vetmja gjë e shpëtuar nga zjarri ishte një ikonë e Shën Marisë së Virgjër, e cila gjendet akoma në vendin e saj në altar. Zonja jonë e Kamenita vratës përkujtohet si shenjtorja mbrojtëse e Zagrebit dhe e kremtja e saj është në 31 Maj ku organizohet një ceremoni. Kjo ditë festohet gjithashtu edhe si Dita e Qytetit të Zagrebit.

Dy kodrat, që ishin të pavolitshme në Mesjetë, ishin të ndara nga përroi Medveščak dhe mulliri. Lugina e përroit e asaj kohe ishte rruga Tkalčićeva e ditëve të sotme dhe nën të është akoma një përrua, që rrjedh drejt lumit Sava. Gjatë kohës kërcënimet për sulm u shuan dhe qyteti filloi të shpërndahej në luginë. Një vend tregtie midis dy kolonizimeve që u zhvilIuan në sheshin Ban Josip Jelačić e ditëve të sotme. Ky shesh është zemra e qytetit dhe pika e takimeve të qytetarëve. Ekziston një legjendë se si u emërtua qyteti. Në një ditë me diell, një qeveritar i guximshëm, i rraskapitur, i etur nga beteja, i kërkon një vajze të quajtur Manda t’i jepte me duart e saj (zagrabiti) pak ujë nga burimi.Burimi u quajt Manduševac, dhe qyteti Zagreb. Qytetet pas kodrave lulëzuan. Kështjella e kisha u ndërtuan në shekujt 17 dhe 18. Jezuitët ndërtuan kishën Shën Katerinë e cila është konsideruar si një nga shembujt më të mirë të ruajtur. Në gjysmën e dytë të shekullit të 17 Zagrebi u kthye në një qendër kompakte, një nga më të vjetrat në Europë me një traditë të pandërprerë. Ndërkohë,
Zagrebi u kthye selia e qeverisë. Ndyshimet mes qytetit fetar dhe bashkisë së lirë mbretërore u zhdukën ngadalë dhe më në fund në 1850 u bashkuan për të formuar qytetin e unifikuar të Zagrebit me një popullsi prej 1500. Pozicioni i tij mundësoi rritjen e lirshme dhe së shpejti u përhap në luginën e lumit Sava. Zhvillimi i prodhimit industrial tregtisë, transportit dhe bankës në gjysmën e dytë të shekullit të 19 lënë një shenjë në pamjen e qytetit. Në 1862 në Zagreb u zgjerua linja hekurudhore që e ka lidhur me të gjitha kryeqytetet e tjera të Evropës Qendrore qysh atëhere. Kjo është kur qyteti filloi të zhvillohet përgjatë relievit. Skema e planifikimit të qytetit përcaktoi saktësisht se të gjitha rrugët duhet të jetë drejtë dhe gjerësi të njëjtë, dhe të gjitha objektet e tipit të njëjtë dhe në lartësi. Sheshet e gjëra dhe monumentet me frymën e klasicizmit dhe historisë, parqet e shumta që shihen përgjatë bëjnë për portretin e ditëve të sotme në Zagreb. Rruga Prashka na çon larg nga sheshi Ban Jelacic të ashtu-quajtur “patkua gjelbër”, një seri sheshesh e parqesh, të ngjashme me Unazën e Vjenës, në formën e shkronjës “U” që përmban të gjitha ndërtesat e rëndësishme që përfaqësojnë të gjitha aspektet kulturore dhe urbanistike. Raporti i vegjetacionit të arkitekturës e strukturave publike, burimeve dhe pavionet ishte planifikuar me kujdes jashtë. Kjo është ajo ku stacioni kryesor i trenit është e vendosur, si dhe Akademia e Shkencave dhe Arteve, kolegjet, Biblioteka universitare, Teatri Kombëtar dhe pallatet mbresëlënëse. Frontet e verdha të ndërtimit dhe rreshtat me gështenja të egra të kujtojnë kohën kur Kroacia ishte pjesë e monarkisë austro-hungareze të dyfishtë. Qyteti i vjetër i Epërm evoluan gradualisht në një qytet të organizuar sistematike me seksionet e definuar qartë të gjelbërimit dhe monumenteve të vendosura me kujdes. Hyrjet e shtëpive të qytetit janë një cipë e ulët midis rrugëve publike dhe sferës private të oborrit. Kombinim i atmosferës së një qyteti të vogël dhe pamjes luksoze të një metropoli evropian Qendrore vendosuet në Zagreb në hartën e qyteteve moderne evropiane në shekullin e nëntëmbëdhjetë.

Ngjarjet historike të shekullit të 20 transformojnë hartën e botës dhe të lënë një shenjë në jetën e qytetarëve të Zagrebit. Në 1918, pas Luftës së Parë Botërore, Kroacia shkëputi të gjitha lidhjet me Monarkinë austro-hungareze dhe u bë pjesë e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve, një shtet i ri i formuar nga kombet sllave.
Popullsia e Zagrebit rritet dhe rrethet e reja u shfaqën në pjesët lindore dhe perëndimore të qytetit, ndërsa vendbanimet mbresëlënëse janë ndërtuar në ultësirën e Sljeme. Në fillim të shekullit të 20 qyteti lulëzoi me lidhje të ngushta me qendrat evropiane të kulturës, artit dhe shkencës. Radio stacioni i parë në këtë pjesë të Evropës filloi të transmetohet këtu, Bursa e Zagrebit u hap, shkëmbimi i parë telefonik automatik është i ndërtuar si rrokaqielli i parë në Zagreb. Herë Moderne ndryshuar jetën e përditshme me shpejtësi deri në fillim të Luftës së Dytë Botërore. Pas luftës së Kroacisë, me Zagrebin si kryeqytet të tij, u bë një nga gjashtë republikat e Jugosllavisë. Vitet e pasluftës të çojnë në zgjerimin e mëtejshëm të qytetit. Qyteti u përhap në fund të bankës në jug të lumit Sava me ndërtimin e blloqeve të banimit. Lumi Sava, e cila kishte qenë përmbytjeve të luginës për shekuj me radhë, ndërsa mbrojtjen e qytetarëve nga pushtuesit në moshë e mesme dhe duke shërbyer si një lidhje me tokat e largët, nga mesi i shekullit të 20 u bë një kufi në mes të qytetit të vjetër të Zagrebit dhe Novi Zagreb. Sot atje janë dymbëdhjetë ura që lidhin brigjet e lumit. Panairi i Zagrebit, një vend i konventave ndërkombëtare të biznesit, u transferua në bankën jugore të lumit. Aeroporti Pleso është ndërtuar në luginë, si dhe kullat e shumta të biznesit të gjitha rreth qytetit dhe biblioteka kombëtare e re në të. Në vitin 1991 Parlamenti Kroat shpalli pavarësinë e Kroacisë si një shtet sovran. Zagreb u bë kryeqyteti i një shteti të ri të pavarur evropian, një shoqëri e qytetarëve të lirë dhe të barabartë. Parlamenti i Kroacisë dhe Qeveria e kanë selinë e tyre në qytetit e Epërme, qendra më të vjetra laike të qytetit, ku vendimet historike janë bërë për shekuj. Në mijëvjeçarin e ri të qytetit të Zagrebit është qendra e biznesit të rajonit, një vend për komunikim në shumë gjuhë në biznes, komunikimi politik dhe shkëmbimit kulturor. Fusha të biznesit vetëm jashtë zonës metropolitane janë përgjigje për sfidat e jetës moderne. Zagrebi vazhdon të jetë i përfshirë si në ngjarjet në Evropë dhe botë si ajo gjithmonë ishte.

Ju mund të gjeni oaze të gjelbër për pushim kudo në Zagreb. Ndonëse parqet natyrore mund të gjenden rrallë brenda një qyteti, pranë qendrës së Zagrebit gjejmë Medvednicën, një vend i dashur për shëtitje. Rrugët dhe sheshet e qytetit ndërpritet me parqet dhe kopshtet e gjelbërta. Në shekullin e 19 Promenade Strossmayer në qytetit e Epërme ishte ndërtuar, ku ju mund të gëzojnë panoramë më romantik të qytetit dhe të bëjë këtë në kompaninë e skulpturës së poetit A G Matos. Dëshmi të caktuara të kulturës urbane është i shekullit 19 “patkua i gjelbërt”, një linjë e tetë shesheve të gjelbra që shërbejnë si aksi i ulët i qytetit, e krijuar nga Lenuci. Një prej shesheve më të popullarizuar të gjelbër është Zrinjevac, i njohur për rrugicën e saj të pemëve e aeroplanit i cili u sollën nga Trieste mbi njëqind vjet më parë. Burime, pavijon muzike dhe rrjeti i figurave të dukshme na kthejnë në të kaluarën. Ka edhe një ekran meteorologjik atje, të cilin qytetarët e Zagrebit e përdornin për të kontrolluar kohën, temperaturat e përditshme, presionin e ajrit dhe lagështinë. Ata që udhëtojnë me tren marrin një pamje spektakolare të Sheshit Mbreti Tomislav, i quajtur pas mbretit të parë kroat, si edhe të artit dhe katedrales. Pavijoni i Artit, vend ku ngjarje të veçanta artistike zhvillohen, ishte  fillimisht pavijon kroat në ekspozitën e Mijëvjeçarit në Budapest në 1896. Ndërtimi inovativ hekuri i tij ka bërë të mundur për ta transferuar atë në vendin e tij të tashëm dhe të hapur për publikun dy vjet më vonë. Ka edhe një tjetër strehë aty pranë, Xhennete Botanik, të cilat paraqesin një prej koleksioneve më të shkëlqyer bimore në Evropë me rreth 10 mijë lloje të bimëve. Prapa mureve të katedrales ka Park Ribnjak (pellg zbukurimi me peshq, Park), ku klerikët kapin peshkun gjatë ditës se premtë. Në pjesën lindore të qytetit parku Maksimir nuk është i gjërë. Ky është parku më i madh në Zagreb, modeluar në shekullin e 19 në formën e parqeve angleze. Ajo gjithashtu bëhet shtëpi për shumë kafshë në kopshtin zoologjik në gjysmën e parë të shekullit të 20-të. Jashtë kufijve të pjesës qendrore të qytetit, deri në kodër, gjinden varrezat kryesore – Mirogoj. Arkadat Monumentale dhe pavijonet e shekullit të 19 ishin ndërtuar nga arkitekti i mirënjohur Bollé Hermann. Kjo është, fjalë për fjalë, vend pushimi i figurave publike të vdekur dhe një prej varrezave më të bukura në Evropë, si edhe si një park i mrekullueshëm dhe me një galeri arti të hapur.

Zagrebi ka një jetë jashtëzakonisht të pasur artistiko – kulturore. Rreth tridhjetë teatro janë aktive në qytet, disa rregullisht, disa herë pas here, janë nja tridhjetë muze, një numër i madh galerish dhe shfaqje teatrale, muzikore dhe festivalet e valleve që mbahen në Zagreb, një qytet arti. Nga klasika gjer tek alternativa, nga amatorë dhe profesionistë, nga privat tek publike, shprehjet e ndryshme artistike reflektojnë vetëdijen e njerëzve. Teatri Kombëtar Kroat është shtëpi kombëtare e baletit, operas dhe dramës. Nga të gjitha sallat e koncertit më e shquar është „Vatroslav Lisinski“ Koncert Hall, të quajtur sipas kompozitorit të parë kroat të i operës. Opera dhe muzikale, opera rroku dhe popi mund të gjenden në Teatrin Komedia, të shpejtë dhe të zgjuarhumor satirë në Kerempuh, nje pamje bashkëkohore në fazën e Gavella, ZKM, itd, dhe EXIT-it. Zagrebi organizon ngjarje të shumta ndërkombëtare kulturore. Festivali Bota e Filmit Vizatimor Animafest është festivali i dytë më i vjetër i animacionit në Evropë. Bienalja e Muzikës, Java Dance Festival dhe Eurokaz, një festival ndërkombëtar i teatrit modern, e sjell botën në fazat e Zagrebit. Siç u përmend më parë, historia, arti dhe kultura e Zagrebit, Kroacia dhe Evropa janë shfaqur në arkitekturën e qytetit, si dhe në muze të ndryshme të Zagrebit. Muzeu Arkeologjik posedon mumje misterioze e një formë të Thivës, e gruas në Egjipt, dhe një dorëshkrim me tekst të gjatë të shkruar në etrusk që është ende për t‘u deshifruar. Muzeu Komunal I Zagrebit sjell një interpretim modern të ngjarjeve historike në Zagreb nga kohët parahistorike në ditët e sotme. Muzeu i Artit dhe Mjeshtri ishte themeluar së bashku me një shkollë arti dhe artizanati në gjysmën e dytë të shekullit të 19 në mënyrë që të ruhen vlerat tradicionale të artizanatit. Një koleksion unik nga fusha dhe periudha të ndryshme shfaqej në ekran ndonjëherë që nga Lojërat Universitare në vitin 1987 në Muzeun Mimara. Galeria Strossmayer e Masterit të Vjetër është një koleksion i veprave të piktorëve të famshëm evropian.. Afër gjejmë Galerinë Moderne në të cilën janë ekspozuar të gjithë artistët e rëndësishme të shekullit të 19 dhe 20. Qyteti ka hyrë në shekullin e 21-të me ndërtesën e re për Muzeun e artit bashkëkohor, e cila është tani e hapjur për publikun. Në qytetit e Epërm, Galeri Klović është vendosur në një manastir ish jezuit. Afër saj gjindet galeria Meštrović, një galeri ku skulptori Ivan Meštrović e përdor për të afishuar punën e tij që shënoi shekullin e 20 ashtu thellësisht si Rodin‘s. Pavijoni rrethor që është tani Salla e Artistëve kroat ishte ndërtuar në bazë të idesë së tij. Këto janë vetëm disa nga spote dhe ngjarjet që ju duhet të vizitës për të parë se Zagrebi është qyteti i artit.

Blu është ngjyra e Zagrebit. Ajo është gjetur mbi pallton e armëve, dhe një shëtitje nëpër qytet na mundëson të shohim se tramvajet dhe autobuzat janë të njëjtën ngjyrë. Njerëz të Zagrebit kanë qenë gjithmonë të apasionuar pas sportit në këtë qytet, veçanërisht rreth futbollit. Dinamo Football Club, klubi futbolli me më shumë trofe në Kroaci është gjithashtu blu si ngjyra e ekipit të saj. Qendrat për rekreacion dhe sport profesional mund të gjenden rreth qytetit. Cibona Basketball Club luan në një sallë sportive me emrin e Petroviq, sipas basketbollistit legjendar Dražen. Për më tepër, ajo që dikur ishte një degë e lumit Sava tani është Jarun Sport Qendra rekreative, e cila ishte ndërtuar për Lojrat e Universitetit 1987. Në Jarun ka edhe fashë të vogël të natyrës së virgjër, një shtëpi për disa qindra lloje zogjsh, peshqish, kafshësh të uji. Një mustak imadh i quajtur Jura mund të jetë një mit urban, por çdo angler ju i përmbushni shpresat për të kapur diçka të madhe. Në verë, Jarun është quajtur shpesh „Deti i Zagrebit“ dhe plazhet e tij janë plot me njerëz. Sportet nuk janë harruar as në dimër. Në fillim të çdo viti Zagrebi organizon skinë e Kupës së Botës, duke e justifikuar një nga emrat më të njohur për të, Zagrebi i bardhë. Vetëm gjysmë ore larg nga sheshi qendror ne gjejmë majën më të lartë, malin Medvednica , Sljeme (1035 m), i cili mban një vend të veçantë në zemrat e njerëzve të Zagrebit. Kjo është ajo ku skiatorë të njohur kroat dhe motra, Janica dhe Ivica Kosteliç janë trajnuar për rezultatet e tyre të mahnitshme. Promovimin e tyre të pista e skive në Sljeme u bë pjesë e kupës së botës. Sljeme është gjithashtu një vend të preferuar për shëtitje në të gjitha stinët.

Momenti kur dielli duket në qiell në pranverë, tarracat e kafeneve, restorantet dhe pastiçeritë janë të hapur për mysafirët. Rrugët bëhen shëtitore, vende për të pirë një filxhan kafe, për pushim ose për ndonjë takim pune. Kombinimi unik i përzemërsisë së Mesdheut dhe ndjenja veriore e biznesit, në çast do të bëjnë të ndjehesh i mirëpritur.
International Folk Festival tradicional, CEST festivalit ndërkombëtar është d‘Best, koncerte shëtitore, Dita e Shën Martin dhe shumë panaire vetëm shtojnë ndjenjën e familjaritetit. Jeta në kafene ka qenë një traditë të gjatë në këtë qytet. „Patkua e Zagrebit“ dhe sheshi kryesor kanë qenë gjithnjë pikat e nxehta të jetës shoqërore në Zagreb. Në ditët e sotme, kjo është përhapur në të gjithë qendrën, zonat e këmbësorëve dhe më tej. Njerëzit nga të gjitha sferat e jetës mund të gjejnë atje diçka që u intereson. Kafenetë rreth Ban Jelacic Square, ose thjesht Sheshi, siç është përmendur shpesh për të, merren me shumë mysafirë të shquar. Sheshi Preradović, i njohur gjithashtu si Sheshi Lule, është i dashur për artistët dhe të rinjtë, si edhe një turme të vjetër. Rruga Tkalčić, e cila dikur ishte e kufirit midis Gradec dhe Kaptol përdoret për të taverna dhe shërbeu si Rrethi i kuq, por ajo është sot një vend i modës për takime dhe relaksim për të gjithë familjen. Të gjitha vendet e përmendura më lart janë pjesë e fenomenit të quajtur Spica. Çdo të shtunë në mesditë njerëz të të gjitha moshave vijnë në qendër për shkak se është koha dhe vendi për të parë. Rutina është gjithmonë e njëjtë, njerëzit ngadalë duke pirë kafe, lexojnë gazetat e të shtunës, zbresin në tregun Dolac për të marr sende ushqimore të freskëta dhe pastaj shkojnë në shtëpi për përgatitjen e drekës. Në çdo lagje ka një vend takimi të preferuar ku ju mund të ndjeheni të mirëpritur dhe ku të gjithë e dinë emrin tuaj.

Oferta gastronomike në Zagreb është një kombinim i pasur i kuzhinave të ndryshme. Historia dhe gjeografia kanë pasur një ndikim të madh te menutë. Edhe pse populli I Zagrebit e shijon më shumë në shtëpi, ka shumë vende ku mund të gjeni ushqim kontinentale, si dhe kuzhina mesdhetare dhe ndërkombëtare. Štrukli është një nga ushqimet autentike që të gjithë në Zagreb do ta rekomandojnë. Ka disa mënyra të ndryshme të përgatitjes kështu që mund të gatuhet i pjekur, i ëmbël apo i kripur. Gjeli i detit me makarona të veçanta është një nga ushqimet tradicionale kontinentale. Ka edhe biftek Zagrebi, një biftek i skuqur mish viçi i mbushur me djathë dhe proshutë, disi të ngjashme me biftekët e njohur të Vjenës. Për mëngjes ju duhet të provohen me krem djathi të freskët të blerë direkt nga prodhuesi, nga një “kumica” siç është quajtur nga fshatrat rreth Zagrebit. Një tjetër tipar i qytetit të tij janë tregjet e hapura ushqimore. Pothuajse çdo lagje ka një por tregu Dolac, që ndodhet pranë Katedrales është i mirënjohur. Kjo është aty ku prodhuesit shesin fruta të freskëta dhe perime, mish dhe peshk të përditshëm. Tregu është një vend unik gjithashtu i quajtur „Belly e Zagrebit“, ku dashamirët e ushqimit të mirë vijnë për të gjetur produkte sezonale nga të gjitha pjesët e Kroacisë. Aty do të përjetojnë një bollëk i ngjyrave, aromave dhe tingujve. Gjatë ditës hahet nga ofertat e tregut të lirë të ushqimit të shpejtë. Ka pastiçeri dhe mëngjezore në çdo kënd. Ne rekomandojmë që ju të vizitoni një nga restorantet e shumta që ofrojnë kuzhinë rajonale. Ju duhet patjetër të provoni strudelin e Zagrebit me mollë, djathë ose qershi, dhe ka edhe kremšnita, një më të famshme bërë në qytetin e afërt të Samobor. Le të mos e harrojmë për verërat e vlerësuara bërë nga rrushi i rritur pranë Zagrebit. Edhe pse birra eshte pije më popullore, vera ka qenë gjithmonë shumë e rëndësishme në Zagreb, dhe dëshmi e kësaj është festimi i Ditës së Shën Martinit. Festa e këtij shenjtori mbrojtës të verës bie në 11 nëntor.

Një kujtesë origjinale të një vizite në Zagreb është një kravatë, një pikë veshjesh në botën e biznesit dhe një produkt autentik kroat. Në shekullin e 17 ushtarët kroatë përdornin për të lidhur shalle rreth qafave të tyre elegante, i cili u kap mandej nga frëngjisht dhe pjesa tjetër është histori. Një nga shpikjet më të rëndësishme të shekullit të 20, stilografi, është projektuar në të vërtetë në Zagreb. Shpikës i saj, inxhinier Eduard Slavoljub Penkala bëri lapsin e parë mekanik në botë në vitin 1906 dhe në 1907 ai bëri stilolapsin e parë burim. Ai i prodhoi ato në Zagreb dhe i eksportoi në shtatëdhjetë vende të botës. Ky pionier i kohës moderne ka rreth tetëdhjetë shpikje në emrin e tij peksimadhe tradicionale stolisur me ngjyra bërë nga mjaltë nga Kroacia qendrore dhe ultësira, ajo është e formuar si zemër dhe duhet t’i jepet si simbol i dashurisë dhe mëshirës në raste të veçanta. Šestine qenda me çadra të kuqe, një pjesë e veshjes tradicionale, që mbrojnë shitësat e Dolacit nga dielli dhe shi. Ato janë një pjesë e mirënjohur e identitetit të qytetit. Për ata që duan antiket dhe veprat e artit ka edhe shitje të reja që shfaqen çdo fundjavë në sheshin britan. Zagrebi është një qytet ku ju mund të bëni pazar në dyqane të vogla tradicionale ose në vende të nxehta në rrugën më të njohur në qytet, rruga Ilica, apo edhe të gjeni diçka në qendrat tregtare të mëdha. Zagrebi është një qytet që ka gjithmonë një vend të veçantë në zemrat e atyre që e vizitojnë atë.